Mi i naš okoliš

Yeah! Mi poslujemo klimatski neutralno

Be nice! To je naš najvažniji moto koji određuje naše poduzetničko poslovanje. Održivost pritom ima ključnu ulogu i proteže se od odnosa jednih prema drugima do odgovornog ponašanja prema resursima.

Radno okruženje u kojem se cijene ljudskost i uvažavanje temelj je naše poduzetničke kulture i veliku predanost posvećujemo zaštiti našeg okoliša.

Naša 3 stupa za klimatski neutralno poslovanje

2018. godine naš je trag ugljika bio 600 t CO2. To je izračunao Joanneum Research. Od 2019. godine radimo službeno kao klimatski neutralno poduzeće i imamo ReGreen certifikat kao CO2 neutralno i klimatski neutralno poduzeće. Kako bismo postigli cilj i postali klimatski neutralno poduzeće, razvili smo strategiju održivosti, koja se bazira na tri stupa:

Izbjegavanje

Najbolji CO2 je naravno onaj koji niti ne nastaje. Zato se trudimo da proizvedemo što je manje CO2. To nam u mnogim područjima uspijeva zahvaljujući visokoj energetskoj učinkovitosti naših novoizgrađenih hala i korištenjem zelene energije – dijelom iz naših vlastitih fotonaponskih sustava s 200 kWp – kao i s vlastitim e-voznim parkom.

niceshops Headquarter

Kod sastavljanja naših proizvodnih asortimana kao i kod izbora naših dobavljača i partnera također pazimo na održivost i ekološku proizvodnju.

Smanjenje

Tamo gdje se emisija ugljičnog dioksida ne može izbjeći, tražimo mogućnosti kako da ju svedem na najmanju mjeru. I tu dajemo sve od sebe da naš trag ugljika smanjimo što je više moguće i to putem sljedećih mjera:

 • Održiva gradnja s puno drva i visokom energetskom učinkovitošću
 • Elektrouređaji i kompjutorski hardware s najvišom energetskom učinkovitošću
 • Karte za sredstva javnog prijevoza za naše radnike/radnice
 • Grijanje i hlađenje pokriva se između 60 i 100% otpadnom toplinom iz susjedne bioplinske elektrane
 • Ekološki prihvatljiv transportni materijali bez plastike i sa zatvaračem bez ljepila
 • Savjesno recikliranje otpada i reciklirajućeg materijala
 • Lokalna i uglavnom organska hrana u kantini

niceshops CO2 Compensation

Kompenzacija

Neizbježnu emisiju CO2 kompenziramo putem ReGreena s projektima za smanjenje stakleničkih plinova u Indiji, Bangladešu i Peruu. Svi projekti imaju UNO certifikat, tako da je zajamčeno izbjegavanje štetnih plinova koji oštećuju klimu. Mi podupiremo sljedeća tri projekta:

Energija vjetra u Indiji

Ovdje se podupiru projekti vjetroelektrana u Maharashtri. Do sada je pušteno u pogon 16 vjetroelektrana s 2,1 MW. Tako proizvedena električna energija sprječava izgradnju novih elektrana na ugljen - i sa svakom, tako kompenziranom tonom CO2, šest ljudi u Indiji može se opskrbiti obnovljivom energijom.

Prednosti:

 • Zamjena energije dobivene iz fosilnih goriva

Prerada vode u Bangladešu

Znanstveno verificirani UV-mjerni instrument za dezinfekciju vode, WADI, jedna je od osam pouzdanih metoda obrade pitke vode priznata od strane Svjetske zdravstvene organizacije. WADI pokazuje da je prokuhavanje pitke vode pomoću ogrjevnog drva nepotrebno, jer se bakterije u vodi ubijaju pomoću UV zraka. Jednostavno stavite bocu vode s mjernim uređajem na sunce.

Prednosti:

 • Dezinfekcija 7.000.000 litara pitke vode u projektnom području.
 • Dodatna zaštita biološke raznolikosti, jer se spašava jedna tona drva
 • Manje vremena provedenog u potrazi za drva za ogrjev za obitelji koje si to ne mogu priuštiti

Zaštita šuma u Peruu

U sklopu ovog projekta poljoprivrednici dobivaju potporu kod prelaska na održivu proizvodnju kakaa. Pritom se obnavlja oslabljeno zemljište, a ujedno se smanjuje i potreba za krčenjem šuma. Na taj način se lokalnom stanovništvu omogućuje održivi način života dok se istodobno omogućuje zaštita prašuma.

Prednosti:

 • Sadnja novih stabala i zaštita šume na površini većoj od 500 000 hektara
 • Otvaranje 632 novih radnih mjesta
 • Zaštita 30 životinjskih vrsta u projektnom području kao što su divovski pasanac, plava ara i divovska vidra

I budućnost je održiva

Za budućnost naravno planiramo i druge projekte za zaštitu našeg okoliša. Između ostalog tu je implementacija internetske platforme i aplikacije pomoću koje naši zaposlenici mogu zajedno organizirati putovanje na posao ili zahtjevi prema našim dobavljačima. Dostavljanje robe s manje pakirnog materijala.